Дома Здравје Болест која „станува помлада“: исхемичен мозочен удар

Колку и да звучи тажно, според статистичките податоци, 53% од луѓето умираат од исхемичен мозочен удар. Болеста е многу подмолна и не штеди ниту на млади, ниту на постари лица. Во оваа статија, ќе зборуваме за исхемичен мозочен удар и како да се спречи оваа страшна болест.

Причини за исхемичен мозочен удар

Исхемичен мозочен удар - оштетување на мозокот поради нарушена или дефицитарна циркулација на крв. Оштетување на делови од мозокот се јавува поради откинат тромб или атеросклеротична плака.

Покрај главните причини, постојат индиректни фактори кои доведуваат до исхемичен мозочен удар:

2

Ако сте обележале барем една ставка од оваа листа што ја имате вие ​​или вашите роднини, тогаш не заборавајте да посетите лекар за да го следите вашето здравје.

Патем, веројатноста за стекнување на болест преку наследна линија се зголемува. Затоа, не заборавајте да ги разјасните дијагнозите на блискиот род за спречување на исхемичен мозочен удар од ваша страна.

Симптоми на исхемичен мозочен удар

Првите претходници на исхемичен мозочен удар се:

 • остра главоболка;
 • гадење;
 • редок пулс;
 • вртоглавица;
 • потење

Во овие случаи, веднаш повикајте брза помош. Додека медицинскиот тим е на пат кон вас, замолете го пациентот да се насмевне, да го каже своето име и да ги крене рацете.

Кога некое лице се насмевнува, асиметријата е видлива, говорот се забавува и кој било збор е тешко изговорен, само едната рака е подигната - јасни знаци на мозочен удар.

Патем, првите симптоми можат да се појават еден ден, па дури и два пред почетокот на очигледните. Затоа, не треба да го одложувате повикувањето на лекар. Важно е да се спречи приближувањето до точката без враќање, бидејќи смртта може да се случи веднаш.

3

Во ретки случаи, се забележуваат следниве знаци на болест:

 • конфузија на свеста;
 • црвенило на образите и вратот;
 • замаглен или расеан поглед;
 • слабост во рацете и нозете;
 • остар скок на притисок;
 • недоразбирање за тоа што се случува.

Позитивен ефект во закрепнувањето е повикување на брза помош и обезбедување медицинска помош во првите три часа по почетокот на мозочен удар. Ако ова не е направено на време, третманот може да се одложи.

Најлошото нешто кај оваа болест е релапс. Со несоодветен третман, повторување исхемичен мозочен ударво 90% од случаите, тоа е фатално.

Третман на исхемичен мозочен удар

Првата помош е исто така третман, бидејќи преземените мерки ќе помогнат да се намали ризикот од несакани заболувања.

Предхоспитална прва помош:

 • Отстранете ги предметите што стискаат дишење од пациентот - ланец, вратоврска итн.
 • Отворете го прозорецот за снабдување со кислород. Во овој момент, снабдувањето со кислород до оштетените делови на мозокот е многу важно.
 • Подигнете го телото на висина од 25-30 см.Таквите мерки се насочени кон спречување на едем на мозокот.
 • Во случај на конвулзии, отстранете ги сите предмети околу пациентот. Притиснете го јазикот со лажица за да избегнете гризење.
 • Ако срцето запре - вештачко дишење и компресии на градите.

Запомнете го приближното време на почетокот на мозочниот удар. Кажете му на вашиот лекар за тоа, бидејќи се смета дека најефективниот третман е во „терапевтскиот прозорец“ - 3 часа. Во овој момент, се спроведува интензивна терапија, насочена кон елиминирање на компликациите.

4

По приемот во единицата за интензивна нега, пациентот ги извршува следниве дејства:

 • мерење на телесната температура;
 • елиминација на главоболки;
 • спречување на напади само доколку се присутни;
 • воведување на натриум хлорид за одржување на рамнотежата на вода и електролити;
 • мерење на притисок;
 • контрола над срцевата активност;
 • мерење на нивото на гликоза во крвта;
 • кислородна терапија како што е пропишано од лекар.

Притисокот се намалува само во итни случаи, во спротивно е можен релапс.

Главната работа во третманот е да се врати циркулацијата на крвта во мозокот и да се спречат згрутчување на крвта со разредување на крвта.

Во зависност од тежината на болеста, лекарот може да препише продолжен третман на пневмонија, чиреви на притисок, воспаление.

Многу болници не се обезбедени со специјални уреди. Консултирајте се со вашиот лекар, купете специјален душек против декубитус.

Во првата недела, пациентот е контраиндициран при секое движење. Затоа, обезбедете морален и физички мир. Останатото ќе го сторат лекарите.

Опоравување од исхемичен мозочен удар

Термините за рехабилитација зависат од сериозноста на добиените компликации.

Но, постојат голем број правила што мора да се следат при враќање:

 • Рана рехабилитација. Но, прво, проверете со вашиот лекар. Успехот на реставрацијата во голема мера зависи од првата позитивна динамика.
 • Програма за постепено рехабилитација. Прво, се применуваат пасивни тактики, т.е. масажа,гимнастика... Потоа се воведува активна физичка активност - симулатори, физиотерапевтски вежби.
 • Сеопфатна реставрација. Не само што се изведуваат вежби со физичка активност, туку и логопед, психијатар и невролог се поврзани.

5

Можете да дознаете за курсевите за рехабилитација од вашиот лекар. Тој ќе напише упат за курсот и ќе даде препораки.

Идеално, сите медицински центри треба да бидат опремени со простории за опоравување на пациентите. Но, во реалноста, работите се поинакви. Пациентите честопати мораат да плаќаат за вакви курсеви во приватни клиники.

Спречување на исхемичен мозочен удар

Превенција на исхемичен мозочен удар постои. И ова е многу добра вест!

Кои мерки треба да ги преземете за да ја спречите болеста:

 • откажете се од пушење;
 • ако имате прекумерна тежина, треба да изгубите тежина;
 • следи ја исхраната;
 • употреба храна со низок холестерол;
 • одете за спорт, нека биде одење;
 • контролирајте хронични болести, особено оние поврзани со срцето;
 • секој ден мери притисоки навремено земајте лекови за намалување на крвниот притисок;
 • посета на санаториуми.

Патем, лекарите не забрануваат земање алкохол за разредување на крвта. Но, ова е исклучиво за луѓе кои немаат контраиндикации. Оптималната доза е 50 гр.

6

Посетете го и вашиот матичен лекар. Кажете ни за вашите грижи, на пример, болеста е наследна. Можете да ги направите сите потребни тестови на амбулантско ниво. За подлабоко истражување, можете да одите во болница.

Ако лекарот се сомнева на ризик од мозочен удар, може да се направи магнетна резонанца.

Во принцип, внимавајте на вашето здравје. Не изложувајте се на себе и вашите најблиски на таква опасност. При првите симптоми, не двоумете се да повикате тим за брза помош. Ова ќе помогне да се спасат животи.

Слични написи

Остави одговор