Дома Семејство и дом Деца Како да се одвикне бебето од пелени

Скоро сите родители веруваат дека пелените се еден од најбараните пронајдоци. Благодарение на нив, младите мајки повеќе не мијат купишта влажни пелени, можат безбедно да излезат на прошетка со бебе, не плашејќи се дека ќе оди во тоалет во најнеповолниот момент. Но, порано или подоцна, мора да го обучите бебето и да се откажете од такво погодно нешто како пелена. На која возраст треба да започнете таков одговорен процес? Како да се спроведе ова? Ајде да разговараме за ова подетално.

Кое време детето треба да го одвикне од пелени

Родителите мора да изберат соодветно време за себе. Нема специфични препораки од лекарите кога е „одамна“ или „премногу рано“. Сето тоа зависи од физиолошките карактеристики на детето.

kak-priuchit-rebenka-k-gorshku-foto

Многу родители почнуваат да ги запознаваат децата со тенџере веќе во 4-6 месеци. Но, нема логика во ваквите постапки. Малите деца не ја разбираат каузалната врска помеѓу нагонот и тоалетот. Затоа, важно е да престанете да користите пелени само кога детето е подготвено сам за тоа. Во овој случај, ќе биде потребно помалку време за целиот процес на навикнување на садот, а нервниот систем ниту на родителите, ниту на детето нема да страдаат.

Првите знаци на подготвеност на детето да се откаже од пелени го вклучуваат следново:

  • пелената останува сува 1-2 часа;
  • бебето сам се облекува и се соблекува;
  • детето оди во тоалет во одредено време, на пример, после јадење или спиење;
  • бебето почнува да е каприциозно кога сака да оди во тоалет;
  • според психолозите, можноста да се покажат делови од телото е исто така еден од знаците на подготвеност на детето за драстични промени во неговиот живот - навикнување на тенџерето.

Според статистичките податоци, на возраст од 1,5 години, детето може да биде подготвено да ги контролира своите физиолошки пориви. Но, сепак, родителите мора да донесат одлука заснована врз лични набудувања.

Симпатично дете на тенџере

Како да се одвикне бебето од пелени

За жал, не постои единствена точна технологија. Но, земајќи го предвид личното искуство, младите родители идентификуваа 4 најефикасни методи:

  • "Метод на 10 хулахопки". Суштината на методот е дека родителите треба да подготват многу чисти хулахопки и гаќички, а потоа да го известат детето дека веќе е возрасен и може самостојно да побара нокшир. Се разбира, ќе има многу „пункции“, но родителите не треба веднаш да ја соблекуваат влажната облека. Детето треба да чувствува непријатност од фактот што го напишал. По неколку минути, на бебето повторно треба да му се каже дека може да побара тенџере кога сака да го користи тоалетот. Имајќи трпеливост, по една или две недели, па дури и порано, детето ќе разбере дека тенџерето е алтернатива на пелени; пелени за повеќекратна употребаили гаќички за обука. Овој метод е идеален за оние кои не сакаат постојано да ги бришат влажните барички на своето дете. Пелени и гаќи апсорбираат влага, но бебето се чувствува непријатно. Секако, ќе мора постојано да ги миете и треба да купите најмалку 5 парчиња гаќи и пелени, но ефикасноста на овој метод е докажана од многу родители.

Mnogorazovyje-podguzniki-2

  • Обука во форма на игра. За да го имплементирате овој метод, потребни ви се 2 саксии одеднаш. Првото дете го користи за наменетата цел, а второто е наменето за омилената играчка на бебето. Тоа е, за време на обука за тенџере, детето треба да биде заинтересирано да игра со неговата омилена мечка или која било друга играчка. Детето мора да разбере дека неговиот пријател исто така треба да се стави на тенџерето, и за да не му здодее, подобро е да го направите ова заедно. Доволно чудно, тренингот во форма на игра ви овозможува да ги постигнете првите резултати веќе на првиот ден.

5ePSjUfIk

  • Личен пример. Овој метод се базира на обука за тоалети. Сите членови на семејството треба да одат во тоалет кога е потребно. И детето не треба да биде исклучок. Бидејќи децата секогаш ги копираат своите постари, тие лесно се навикнуваат на нови промени, особено затоа што настојуваат брзо да станат возрасни и независни.

Оне_Виндел

Кога го учите вашето бебе на нокшир, треба да бидете сигурни дека промените не предизвикуваат стресни ситуации. Што и да каже некој, но нервниот систем на трошките е премногу нестабилен. Понекогаш е подобро да почекате 1-2 месеци отколку да ги расипете нервите и на детето и на родителите.

Слични написи

Остави одговор