Дома Јас самиот Како да се шие долго здолниште

Постојат два начина да шиете производ со свои раце. Прво, користете дијаграми и цртежи што е тешко да се разберат. Второ: користејќи готови цртежи и неколку мерења, брзо и ефикасно креирајте го потребниот производ со свои раце. Во оваа статија, ќе зборуваме за вториот метод.

Како брзо да шиете долго здолниште

За да шиете долго здолниште, ви треба малку: соодветен материјал, нишки што одговараат на ткаенината, креда, сантиметар, машина за шиење, игли за прицврстување, ако ви се потребни.

Веднаш е неопходно да се идентификуваат неколку карактеристики на кроење здолниште. Прво, ако не сте сигурни дека можете да ги направите конците совршено исправени, тогаш најдобро е да ги земете конците за да одговараат на ткаенината. Второ, потешко е да се работи со материјали што течат и се протегаат. Затоа, изберете густ материјал што нема да се деформира и истегне за време на процесот на шиење здолниште.

И, исто така, вреди да се напомене дека дури и ако совршено сте шиеле здолниште од евтин материјал, производот нема да испадне да биде со висок квалитет. Затоа, дури и ако одлучите да заштедите на кроење со тоа сами, не можете да заштедите на ткаенина ако сакате да носите здолниште на прошетки, да посетувате и да работите.

Најлесно е да се шие здолниште со две или четири газови. Willе ви требаат следните податоци: обемот на половината, обемот на колкот и должината на производот. Создадете едноставна шемаеден клин (земаме шема за здолниште составено од 4 клинови.)

  1. На хартија, нацртајте вертикална линија, чија должина е еднаква на должината на производот, плус 1 сантиметар за шевовите и 4-8 сантиметри, во зависност од ширината на еластиката што ќе го држи здолништето.
  2. Од вертикална линија до која било страна, измерете растојание еднакво на 1/8 од ширината на колковите.
  3. Нацртајте права вертикална линија надолу и од новата точка.
  4. Сега треба да го одредите аголот на проширување на здолништето. Ако сакате здолништето да биде удобно за одење, но производот не е многу широк, тогаш најдобро е да изберете 25-30 сантиметри.
  5. Бидејќи овој цртеж е 1/2 клин (и ќе го исечете клинот користејќи го шаблонот двапати, менувајќи го во позиција на огледало), треба да измерите 15 сантиметри од долната точка на производот и да нацртате нова линија што ќе стигне до горниот дел екстремна точка на моделот.
  6. Исто така, не заборавајте да измерите хоризонтално 0,5 см од средната вертикална линија и сторете го истото со горната точка на втората вертикална линија. Ова ќе биде линијата на половината. Појасно можете да го видите цртежот на сликата подолу.

dae69f7f55e681c85dc1df94e7018749

Како да шиете долго, топло здолниште

Која ткаенина и да ја одберете, измијте ја и исушете ја пред сечење. Ова е особено точно за топлите волнени ткаенини, бидејќи тие имаат тенденција да се намалуваат неколку сантиметри по првото перење. Многу густи ткаенини се малку потешки за работа. Вреди да се запамети дека средната линија на моделот мора да се совпадне со заедничката нишка на ткаенината. Темата за споделување е главната насока на ткаенината, кога купувате во продавница, можете да побарате од консултант да ви помогне правилно да ја поставите ткаенината при сечење.

Како да шиете долго здолниште со еластична лента

Шиењето здолниште со еластична лента е најлесниот начин за шиење. За да го направите ова, треба однапред да одлучите која еластична лента ќе ја користите. За погусти ткаенини, еластична од 4-6 сантиметри е подобра, за потенки летни ткаенини, еластична од 3 сантиметри е доволна. Во секој случај, при сечење, потребно е да се додаде ширината на еластиката до должината на производот, помножена на половина + 1 см со шевовите.

  1. Прво, треба да ја напикате ткаенината одозгора за 0,3-0,5 см и да шиете одвнатре.
  2. После тоа, уште еднаш набијте ја ткаенината до ширината на еластиката + 0,5 см за залихата, така што еластиката лесно може да се вметне во добиениот "џеб". Кога ја шиете облеката по втор пат, треба да оставите растојание од 5 см (приближно) во цвест, преку кое ќе ја вметнете еластиката. Ова може да се направи со рака или со игла за да се олесни поместувањето на еластиката помеѓу ткаенините.
  3. Тогаш еластиката мора да се шие, а потоа преостанатото растојание во спојот на здолништето е зашиено. Со овој метод, еластиката ќе биде внатре во здолништето, воопшто нема да биде видлива, а здолништето ќе изгледа уредно дури и однатре кон надвор.

1402405989_yubka-na-rezinke-3

Како да се шие долго шифон здолниште

Шифон е повеќе каприциозен материјал. Можете исто така да шиете здолниште од него од 2, 4 или 8 гази, но вреди да се земат предвид некои карактеристики. Шифон е многу тенок материјал, така што здолниште направено од него треба да биде наредено. Изберете тенок, но непроирен материјал за подлога за поставата. Клиновите на облогата се сечат на иста шема, но должината на клиновите треба да биде 2-4 сантиметри пократка за да не се види поставата. Рабовите на шифонот и облогата мора да бидат превиткани и прицврстени со еластична лента или појас, во зависност од начинот на кој ќе изберете да се вклопи во здолништето.

Како да се шие долго плисирано здолниште

За да шиете плисирано здолниште, треба да изберете поголем агол на проширување од 50 сантиметри, тогаш вашето здолниште ќе лежи во прекрасни бранови. На крајот од статијата, има видео инструкција за шиење на плисирано здолниште.

Како да се шие долго здолниште за девојка

За девојче, нешто е полесно да се шие здолниште, применувајќи ја истата шема за конструирање на цртеж, но според мерењата на детето. Може да се направи проширување директно од половината, а на самиот појас, прицврстете ја ткаенината со еластична лента. Важно е да се запамети дека удобноста е важна за детето! Затоа, подобро е да се направи здолниште направено од лесна ткаенина со голем агол на експанзија.

Слични написи

Остави Одговор