Дома Јас самиот Како да плетете здолниште за девојче - опис со дијаграми

На која било возраст, една девојка сака да биде неодолива. Денес ќе ви кажеме и ќе ви покажеме како да плетете здолниште за млада мода. Пред да започнете со работа, пресметајте колку петелки треба да бирате. За да го направите ова, фрлете 10 петелки и плетете 10 см со предложената шема. Измерете ги мерењата на колкот на детето со 10 и поделете ги по ширината на врзаниот примерок. Getе го добиете точниот број на конците што треба да ги плетете.

Како да плетете здолниште за девојче 3 години со игли за плетење

За работа ќе ви требаат:

 • памучно предиво „Луција“ од Камтекс;
 • кружни игли број 2;
 • игла за шиење.

Техника на работа

 • Започнете од врвот. Фрлете на 110 конци и работете 3 см со 1 х 1 еластик.

_MG_4632

 • За да додадете волумен на здолништето, додадете 22 петелки рамномерно, на иглите се формираат 132 петелки.
 • Следно, плетете, според предложената шема, производ со потребната должина.

шема

 • _MG_4639Затворете ги петелките и шијте ја облеката.

здолниште

Здолништето е подготвено!

Како да плетете здолниште за девојче 5 години со игли за плетење

За работа ќе ви требаат:

 • предиво од памук за истегнување од Камтекс;
 • предиво "Лусија" од Камтекс;
 • кружни игли број 2;
 • кука број 2.

_MG_4387

Техника на работа

 • Пред да започнете со работа, пресметајте го бројот на јамки потребни за работа. Започнете да плетете од врвот. За стандардна форма, фрлете 200 конци на кружни игли.
 • Работете од 2 до 3 см со двојна еластична лента:

1 ред - 1 раб, * 1 преден дел, 1 пурш *, 1 раб;

2 ред - 1 раб, * 1 плетено, отстранете 1 чистач, оставете го конецот пред работа.

 • _MG_4388Потоа додадете 50-60 петелки за волуменот и продолжете да ја плетете шарата според предложениот образец # 1.
 • шема1Откако го плетевте производот со потребната должина, продолжете да работите со границата. Без додавање петелки, продолжете да плетете според моделот # 2.
 • шема2Должината на границата можете сами да ја изберете.

_MG_4519

 • Направете мала демаркација помеѓу главната шема и границата со плетење на 2 реда пурпурни петелки.

_MG_4518

 • Сега плетете ги продолжените јамки.

_MG_4530

 • _MG_4531Откако го врзавте производот до крај, затворете ги петелките без да го повлечете производот.
 • На крајот, обработете го дното на производот со конец со контрастна боја и капчиња, плетејќи еден ред единечни хеклани.

_MG_4544

 • Како додаток, направете гасеница, што е доста честа појава кај ирската чипка. Howе ви кажеме како правилно да ја врзете тантелата во приложеното видео.

_MG_4541

Направено!

_MG_4552

Како да плетете здолниште од девојче 4 години со игли за плетење

Здолниште плетено од волнена нишка не само што изгледа убаво на девојче, туку и ја загрева на ладно време. Како образец за производот, можете да земете нешто од моделите за олеснување.

За работа ќе ви требаат:

 • предиво од кашмир;
 • игли за плетење број 2.

Техника на работа

Започнете да го плетете здолништето одозгора.

 1. Земете мерења на половината и колковите и пресметајте го потребниот број петелки, според методот предложен на почетокот на статијата. За стандардната верзија, фрлете 100 петелки и плетете со еластична лента 3-4 см.
 2. Додадете 20 конци и продолжете да плетете според моделот.

шема

Откако ќе го врзете производот до саканата должина, затворете ги петелките и шијте го здолништето.

здолниште

Како да плетете плисирано здолниште за девојчиња

Ако сакате да плетете нешто невообичаено, обидете се да направите здолниште со набори. Ние ви нудиме опис на овој метод врз основа на тоа дека длабочината на преклопот ќе биде 4 петелки. Во процесот на работа, можете да го зголемите бројот на јамки, што ќе му даде на производот пообемен изглед.

Значи, откако плетевте еластична лента како стандард, продолжете да плетете наборен (бројот на петелки треба да се подели со 10, плус 2 рабни јамки):

 • 1 ред: раб * 9 напред, 1 пурш *, раб;
 • 2 реда: раб, 5 напред, чистач, * 9 напред, 1 гребен *, 4 напред, раб.

Работа од * до *, наизменични редови. Како резултат, добивате такви убави набори.

безмилосен

Откако ќе го врзете производот со саканата должина, затворете ги петелките и зашијте го здолништето долж задниот спој.

Слични написи

Остави одговор