Дома Здравје Причини за рамни стапала

Пред да зборувате за причините за стапалата, вреди да се разбере за каква болест станува збор. Рамни стапала- ова се ортопедски нарушувања, поради што стапалото е деформирано, додека неговиот надолжен или попречен лак е спуштен. Како резултат на тоа, се менува држењето и одењето, се појавува болка во 'рбетниот столб и болка во зглобовите на нозете.

Причини за рамни стапала кај деца

Развојот на рамни стапала од различни форми може да се должи на објективни или субјективни причини. Кај децата, рамните стапала можат да бидат вродени или стекнати како резултат на одредени болести.

Исклучително е тешко да се дијагностицира вродена патологија во повој. Треба да почекате до 5-6 години за да направите точна дијагноза. Ова се должи на фактот дека на порана возраст, многу деца можат да имаат знаци на рамни стапала и ова не е болест.

Вродени рамни стапала се откриваат само кај 3% од децата. Причината за ова е неточен интраутерински развој на скелетот и лигаментите на долните екстремитети.

Рахитични рамни стапала е форма на стекната болест, како резултат на патологија како рахитис. Поради сериозен недостаток на калциум, коските на стапалото стануваат слаби. Дури и при мали оптоварувања, сводовите на стапалото се срамнети со земја.

Референца. За да ги идентификувате рамните стапала, ќе ви треба радиографија во две проекции. Во овој случај, лицето мора да стои така што товарот се изведува на нозете.

Причини за рамни стапала кај возрасни

лехит-плоскостопија

Кај возрасните, причините се претежно стекнати. Иако, како предиспонирачки фактор, постои и наследна причина. На пример, вродена слабост на сврзното ткиво.

Непријатните чевли влијаат и на развојот на рамни стапала. Затоа, жените почесто страдаат од оваа болест. Бидејќи болеста се појавува по продолжено носење чевли со високи потпетици со тесен нос. Поради оваа причина, лекарите-ортопеди препорачуваат носење чевли со максимална висина на петицата од 4 см.

Ногата и тврдите површини, како што се паркет, ламинат, па дури и тврди стапала на чевли, исто така се негативно погодени. Во исто време, мускулите престануваат да работат и атрофираат.

Друга причина за појава на рамни стапала во зрелоста е прекумерен стрес на нозете. На пример, поради вишок килограми. Претставниците на таквите професии, каде што има потреба постојано да стојат на нозе, спаѓаат во зоната на ризик. Тоа се продавачи, фризери, машински оператори, хирурзи.

Внимание! Flatенските рамни стапала, како што веќе е откриено, се дијагностицираат почесто од машките. Една од причините е периодот на раѓање деца, кога под физиолошко влијание има зголемување на телесната тежина и се менува обликот на стапалото.

Трауматскиот тип на рамни стапала се јавува кај возрасни лица кои претрпеле каква било повреда на регионот на глуждот, калканеус, коски на тарза, често како резултат на фрактури. Паралитичното рамно стапало се развива поради парализа на плантарните мускули на стапалото како резултат на болест како што е детска парализа.

Спречување на рамни стапала

HiRes_Legion-Media-_shutterstock_181558901

За да спречите развој на рамни стапала, првично елиминирајте ги причините што можат да послужат за развој на болеста.

Избегнувајте носење непријатни и тесни чевли. Покрај тоа, во детството и зрелоста, може да има свои превентивни мерки:

  1. Спречување на рамни стапала кај возрасни.Луѓето кои, поради своите професионални активности, се принудени постојано да стојат на нозе, треба периодично да се одмораат или, барем, да го префрлат тежиштето на друг дел од стапалото, на пример, на надворешниот. До крајот на работниот ден се препорачува да се масираат стапалата со триење. Масажа на стапалата може да се добие и со одење по песочен терен, чакал или трева со голи нозе. Дома, можете да користите подлога за масажа, достапна од која било продавница за градежни работи.
  2. Спречување на рамни стапала кај деца... Веќе од една година, потребно е да се спроведе превенција на рамни стапала. Потребно е, пред сè, да се исклучат болести како рахитис и полиомиелитис. Веднаш штом бебето ќе почне да оди, грижете се за висококвалитетни и удобни чевли за него. Периодично дозволувајте вашето дете да трча бос на чакал, песок или трева. Пожелно е детето да оди почесто на нерамна површина, но рамен под, напротив, придонесува за развој на рамни стапала.

Постаро дете може да прави гимнастика за нозете, наизменично стои на петиците, а потоа на прстите. Скокање на место или искачување на дрвена скала е корисно. Гимнастиката оди добро со пливање. Бебето не само што ќе ја зајакне мускулната основа, туку и ќе го ублажи телото.

Важно! За да спречите рамни стапала кај децата, купете му чевли на вашето дете со мала потпетица, околу 0,5 см. Додека задната поддршка треба да биде мека, а петицата да биде тврда.

Не дозволувајте децата да носат туѓи чевли, истрошените чевли не го дистрибуираат товарот правилно. Не само чевлите со рамен ѓон се сметаат за погрешни, туку и премногу тесни или широки.

Обидете се да ги одмарате нозете почесто. Повремено расипете ги стапалата со топли бањи за нозе. Корисно е за правилна циркулација на крвта во овој дел.

Исхраната исто така игра важна улога, особено во детството. Конзумираната храна треба да има доволна количина на калциум, фосфор и витамин Д.

Слични написи

Остави одговор