Дома Психологија Односи Дали вреди да се чува семејство за доброто на детето

Се разбира, слушајќи ги звуците на маршот на Менделсон, секое лице сонува да создаде силно, пријателско семејство - само еднаш и за цел живот. Но, за жал, не секој успева да ја исполни својата loveубов и да живее со неа до крајот на своите денови. Времето минува и браковите, дури и „најсилните“, се распаѓаат. Луѓето поднесуваат барање за развод и го започнуваат животот од нула. Се чини дека сè е многу едноставно, но ... Ситуацијата со разводот е многу посложена во оние семејства каде што растат деца. Родителите не се грижат, на еден или друг начин, тие треба да размислуваат за нив.

Да се ​​спаси семејство за доброто на детето: сите добрите и лошите страни

како да се задржи-семејство-за-деца

Неизоставен услов за хармоничен развој на бебето и неговите чувства на целосна среќа е семејство каде има momубовни мама и тато. Па што правиш? Liveивеете со несакана личност за доброто на децата, или сепак сте дел, и покрај искуствата на децата? Всушност, ова прашање, всушност, најчесто го поставуваат жени - и не затоа што тие повеќе ги сакаат своите деца или повеќе се грижат за нив отколку мажите - според статистичките податоци, во 90% од случаите за време на разводот, децата остануваат со својата мајка . Затоа, мајката е таа што треба да размисли како да живее не само за себе, туку и за своите деца.

Секоја жена размислува доволно долго дали да се разведе од неа - причината за овие размислувања може да биде: присуство на заеднички имот со нејзиниот сопруг и материјални придобивки што не би сакала да ги „сподели“ или „изгуби“. Честопати жената едноставно нема каде да оди по разводот - па затоа се обидува да ја „трпи“ ситуацијата. Друга причина зошто жената ја одложува одлуката за развод на долго време е стравот од осаменост - овој стереотип создаден од повеќе од една генерација наши мајки и баби (никому не му е потребен „разведен“ со дете - опашка) жената сè уште трпи омразен сопруг. Друго убедување - на детето му е подобро во „комплетно“ семејство - барем некои, но има татко - исто така влијае на одлуката на жената. Но, исто така се случува во животот на жената да дојде момент кога сите горенаведени верувања и изговори едноставно престануваат да „работат“ - тогаш желбата да се стане независен „ја надминува“ желбата да стане независна, постои доверба во исправноста на одлука за развод. Ако diedубовта „умрела“ - нема смисла да се измачувате понатаму, а на детето ќе му биде подобро да живее во мир отколку да биде сведок на постојани расправии и скандали од страна на мајката и таткото - ова е она што секоја мајка мисли и смело оди досие за развод.

Веројатно, на прашањето за зачувување на семејството за доброто на децата, може да се даде само еден, недвосмислен одговор: не вреди. На крајот на краиштата, атмосферата во семејството, особено негативните, постојани скандали и расправии, што не можат да ги избегнат сопружниците кои не можат да најдат заеднички јазик, влијаат и на детето - ваквите односи стануваат болни за секого. Често се случува детето, дури и несвесно, да ја превземе вината за раздорот меѓу родителите врз себе - на крајот на краиштата, родителите, на еден или друг начин, го испровоцираат бебето на ова - тие живеат едни со други за него и страдаат, но тие би можеле да се разведат и да си го организираат личниот живот. Секој би бил само подобар ... И иако тоа честопати не се кажува на глас, детето ги чувствува овие невербални пораки потсвесно. Резултатот е три осакатени судбини, и сето тоа заради стереотипот - заради среќата на децата, родителите се должни да направат какви било жртви!

Се разбира, постои опција кога зачувувањето на семејството за доброто на детето е навистина потребно. Навистина, во животот на секоја брачна двојка доаѓа момент на „ладење“ на чувствата. Тогаш, односот помеѓу маж и жена станува нешто поразличен: тие продолжуваат да живеат заедно, но повеќе не ги доживуваат истите емоции. За време на таквите периоди, и мажот и жената може дури и да се обидат да ја бараат својата среќа на страна. И токму во таква ситуација мислата дека има дете, дека постапките на возрасните можат да го трауматизираат, честопати ги запира родителите, принудувајќи ги да гледаат поинаку на себе и на семејството ...

Кога чувањето семејство е веќе бесмислено

shutterstock_597946322

Понекогаш доаѓа момент кога саканата личност еднаш станува причина за не само иритација, туку и лутина. Причината за таквиот став може да биде некои активности од страна на брачниот другар - лицето пие: тој едноставно не излегува од претерано, апсолутно нема намера да промени или спаси нешто. На крајот на краиштата, одамна е познато дека градењето на какви било врски со алкохоличар или стремежот да се подобри тоа е ќорсокак. Или уште едно, навистина неприфатливо однесување - кога сопругот ја тепа или сопругата или децата. Во такво семејство веќе не се зборува за добри односи, меѓусебно разбирање и loveубов - дефинитивно, нема што да се заштеди таму, освен ако жената не ја прифати улогата на „жртва“ - ќе издржам сè заради децата. Но, дури и таквата позиција би била погрешна, бидејќи жртвите се најмногу тепани.

Исто така, би сакал да кажам за улогата на неверство во односите меѓу сопружниците - во некои случаи, „другата“ половина дури се согласува да прифати таква ситуација, а поентата тука воопшто не е во детето. На крајот на краиштата, тоа е познато подолго време: ако некое лице кое првично беше вклучено во семејството одеднаш почна да се менува, тогаш ова е јасен знак дека нешто во самото семејство престанало да му "одговара". Затоа, во некои случаи, особено кога барем еден од сопружниците има чувства, тие се обидуваат некако да ја „решат“ ситуацијата со предавство, обидувајќи се да ги подобрат односите во семејството.

Заштеда на семејство за доброто на дете: мислење на психолог

Кон крајот на осумдесеттите, познатиот детски психотерапевт Хелмут Фигдор помина неколку години истражувајќи го животот на околу сто семејства пред и по разводот. Како резултат на овие студии, дури беше објавена книгата на авторот „Деца на разведени родители: помеѓу траума и надеж“ - прилично јасна и прилично сурова „вистина за животот“ - нема ниту едно дете кое не страда од развод на родителите, НЕ ЕДНО. Родителите кои тврдат дека сè е во ред, а нивното бебе апсолутно смирено ја издржа разделбата на родителите, едноставно не знаат како, или едноставно не сакаат да ги забележат последиците и да ја ценат целата длабочина на трагедијата на дете кое одеднаш изгуби еден на неговите сакани родители.

Слични написи
0 412

Остави одговор