Дома Рецепти Пијалоци Вино од морето

Морето од вино може да се користи медицински, не само за задоволство. Корисно е за подобрување на имунолошката одбрана на организмот и за зајакнување на нервите. Можете сами да направите вино од море, ако знаете некои од суптилностите и тајните.

Нијанси за правење вино од морето

Кога е правилно подготвено, Бери вино морско млекоќе има арома од ананас-мед, боја на килибар и светло, пријатен вкус. За да направите вакво домашно вино, треба само да изберете висококвалитетни бобинки.

во 1

Само зрело е погодно за домашно вино морско млеко... Ако бобинки не се зрели, алкохолот ќе биде со слаб квалитет, а зрелиот морето лошо ќе ферментира поради премногу липиди и масло содржани во такви бобинки. Овие супстанции го покриваат дивиот квасец со најтенкиот филм, што го забавува процесот на ферментација. Виното направено од такви бобинки ќе биде облачно. Ако бобинки се расипани или расипани од инсекти, виното ќе има непријатен вкус.

За да направите домашно вино од морето, дефинитивно ви треба вода. Најдобра е изворска вода или вода од бунар. Ако нема, тогаш можете да земете обична вода од чешма, но не заборавајте да ја исчистите со филтер за домаќинство. Вкусот на само-направеното вино се менува со количината на вода.

Рецепт од вино од морето

За традиционално вино од море, подгответе:

  • 15 кг избрани плодови од морско млеко.
  • 1 литар чиста вода.
  • 5 кг гранулиран шеќер.

За почетници, бобинки морско млекотреба да се меси на кој било достапен начин. Како резултат на грутката се цеди низ неколку слоеви на газа, собирајќи го сокот. Се меша со вода и се остава половина час да кисна. Потоа добиената течност повторно се пренесува преку филтер за газа и се додава гранулиран шеќер.

Течноста се става во големо стаклено шише и се остава во топла просторија еден месец. Во првите неколку дена, на површината на течноста ќе се формира пена, која периодично мора да се отстранува.

во 3

По три дена активна ферментација, течноста мора да се истури во специјално шише за правење вино и да се затвори со заптивка за вода. Наместо заптивка за вода, можете да ставите гумена медицинска ракавица, прободете еден од прстите со игла. За време на активната ферментација, нараквицата ќе остане надувана. Ферментацијата ќе заврши откако ќе се спушти ракавицата. Ова ќе се случи по околу еден месец и половина.

Тогаш виното ќе треба да се филтрира преку филтер за памук и газа и да се истури во шишиња. Тие се чуваат во подрум или на друго место со соодветна температура. Покрај тоа, колку подолго се чува виното, толку попријатно ќе има вкус.

Едноставен рецепт за вино од морето

Според рецептот предложен подолу, се подготвува миризливо десертно вино, чијашто јачина е 12-14 степени. За да добиете 3 литри вино од бобинки од морево, ќе ви требаат:

  • 4 кг висококвалитетно морско леќа.
  • 2 кг гранулиран шеќер.
  • 1,5 литри чиста вода.

Од морето на кој било начин треба да направите пире од компири и да го покриете со шеќерен песок одозгора. Масата се става во топла просторија неколку часа. За тоа време, на површината ќе се крене капаче од пена, кое мора да се отстрани. Тогаш масата се меша со прочистена вода и се става во шише за производство на вино, затворајќи се со заптивка за вода или едноставно влечејќи прободена медицинска ракавица одозгора.

во 4

Кога ќе заврши фазата на ферментација, кората на површината на виното мора да се отстрани и внимателно да се исцеди за да се оддели талогот. Тогаш виното мора да се помине двапати низ филтерот и да се истури во чисто шише. Виното се остава на ладно место неколку месеци. По три месеци, виното ќе стане лесно и ќе добие пријатен вкус, а потоа може да се истури во шишиња, откако претходно повторно се филтрираше.

Слични написи

Остави одговор