Дома Јас самиот Образец за основата на фустанот: чекор по чекор инструкции

Образецот на основата на фустанот е алатка со која можете да моделирате фустан од апсолутно било кој стил. Оваа статија дава чекор-по-чекор инструкции за тоа како да изградите основна шема, да направите модел на ракав, а исто така дава пример за моделирање врз основа на добиените цртежи.

Мерења за фустан

За да креирате шема, ќе ви требаат:

 • должина на производот;
 • должина на грбот до половината;
 • должина на рамо;
 • полу-обем околу вратот;
 • полу-обем над градите (отстранет над градите);
 • полу-обем на градите;
 • полу-обем на половината;
 • полу-обем на бутовите;
 • големината на висината на палецот.

мерки-1-1-480х703

мерки-2-480x701

Градење шема за основа на фустан

Вака изгледа самиот цртеж, на кој е приложена оваа инструкција. Фокусирајте се на него доколку е потребно.

Формули за обрасци

 • Да се ​​пресмета ширината на грбот: 1/8 од обемот на градите + 5,5 см (за сите големини).
 • Да се ​​пресмета ширината на отворот на раката: 1/8 од обемот на градите - 1,5 см (за сите големини).
 • Да се ​​пресмета ширината на градите: 1/4 од обемот на градите - 4 см (за сите големини).

Постои и формула за пресметување на длабочината на отворот на рацете, но податоците добиени преку него во повеќето случаи се неточни. Затоа, ако сакате фустанот да седи како ракавица, тогаш измерете ја дупката за рацете, без да користите дополнителни пресметки.

Пред да започнете да градите фустан, треба да разберете каква силуета ќе биде: бесплатна, опремена или тесна. Врз основа на ова, треба да одлучите за чекорите за слобода на монтирање. Погледнете ја табелата и земете ги податоците што ви одговараат. Сепак, вреди да се запамети дека за многу тесен фустан, треба да изберете еластични ткаенини кои се протегаат многу. Невозможно е да се добие таква силуета од материјали што не се протегаат.

55969092e0

 1. Нацртајте правоаголник ABDC каде висината е должината на облеката, а ширината е половина од градите + зголемување на соодветноста. На пример, ако полу-обемот на градите е 42 см, тогаш ако сакате да шиете облека од полусоседна силуета, треба да направите зголемување од 1,5-2 см: 42 + 2 = 44 см. И така натаму.
 2. Од точката А, измерете ја висината на отворот на раката, не заборавајќи да додадете зголемување на слободата на монтирање, означете го местото со точката G. Од неа, проверете ја права линија додека не ја допре страната Б.Ц. и ставете G1.
 3. Од точката Д на десната страна, измерете ја ширината на грбот, додавајќи зголемување на вклопувањето според табелата. Од добиената ознака надесно, измерете ја ширината на вратот. Нацртајте нормалности на АБ.
 4. Поделете ја дупката за раце на половина. Од него, повлечете права линија до самата основа. Ова е странична линија.
 5. Поделете ја секоја од добиените две линии на отворот во 4 еднакви сегменти, мерејќи крстови.
 6. Од точката А кон десната страна, измерете: 1/3 од полу-обемот долж вратот + 0,5 см и подигнете ја точката по прав агол за 2 см.
 7. Точките А и 2 се непречено поврзани со закривена линија, формирајќи го вратот на грбот.
 8. На линијата на задната дупка, каде што беа обележани крстовите, измерете надолу 1 см одозгора ако рамената се исправени, или 2 см ако се закосени. Од точката 2 (деколте) до ознаката 1 (2), повлечете права линија еднаква на линијата на рамото, земајќи го предвид зголемувањето од 0,5 см.
 9. Измерете 2 см од долниот агол на отворот на рацете, под прав агол и означете ја точката 2.
 10. Нацртајте ја дупката за миење низ: рамената, втората и третата помошна ознака, точката 2 и горниот дел од страничната линија.
 11. Сега одете на предниот дел на фустанот. Нацртајте права линија од точката Г1 нагоре: 1/2 полу-обем долж градите (без чекори) + 0,5 см. Поставете ја точката Ш. Од последната точка налево, повлечете линија, притоа зголемувајќи ја помошната линија на вратот така што второто и правата од точката Ш се поврзуваат ...
 12. Измерете од точката W налево: 1/3 од полу-обемот долж вратот + 0,5 cm (повлечете ја истата мерка од точката W до внатрешноста на моделот, делејќи го аголот на еднакви делови). Измерете 4 см од обележаната точка Измерете 1 см надолу од ознаката 4 и поврзете се на работ на вратот.
 13. Од точката W надолу, измерете: 1/3 од полу-обемот на вратот + 1,5 cm. Поврзете ги трите ознаки со закривена мазна линија, оцртувајќи го предното деколте.
 14. Од точката 1 (рамото на полицата) повлечете права линија надолу до нивото на градите, поместувајќи ја крајната точка 1 см надесно. Ова е десната страна на пикадо.
 15. Поделете ја нацртаната линија подеднакво, и од центарот, под прав агол, повлечете ја разликата помеѓу полу-зафатите по градите над градите.
 16. Страницата на затегнувањето на дојката се повлекува од основата на десната страна, преку точката на разлика во полу-обемот на градите. Неговата должина е идентична со вистинската.
 17. Поврзете го горниот дел од левата стрела со точкаста линија со горната ознака на поделбата на отворот на грбот на задната страна. На нацртаната линија од горниот дел на стрелата, измерете: должина на рамото - 4 см. Намалете ја ознаката 2 см пониско и поврзете ја со горниот дел од левата стрела.
 18. Од точката на рамото (2), спуштете ја линијата со точки, поврзувајќи ја со најниската точка на поделба на отворот на полицата. Поделете ја линијата со точки на половина и измерете 1 см од местото на поделба надесно.
 19. Во долниот агол на отворот на полицата, поделете се на половина, издвојте 2 см.
 20. Користете уредна закривена линија, извлечете ја дупката на полицата, низ точките: 2, 1, најниската точка на поделба, 2, средната страна.

Ова ја завршува конструкцијата на горниот дел од фустанот. Следно, започнете да го градите остатокот од моделот.

 1. Од точката А, измерете ја должината на грбот. Означете со точка Т и повлечете хоризонтална линија на страната СР, ставајќи ознака Т1. Ова е линија на половината.
 2. Измерете 20-22 см надолу од точката Т и означете ја со точката L (индикаторот е релевантен за сите големини). Нацртајте хоризонтална линија на страната на СРД и поставете ја точката L1. Ова е линија на колк.
 3. Пресметајте ги стрелите. Половина биста - половина од половината. Како резултат на разликата треба да се затвори во пикадо. Ова е направено според следнава шема: 1/3 оди во страничните пикадо, остатокот е поделен помеѓу задниот и предниот дел, додека малку повеќе од полицата секогаш се отстранува од задниот дел.
 4. На местото каде што страничната линија се вкрстува со линијата TT1, измерете ги границите на пикадо надесно и лево. Поврзете ги обележаните точки со ознаката на средината на отворот на рацете со права линија. Од линијата на половината, заокружете ги колковите на страничната линија, привлекувајќи ја кон основата. Ова создава странична линија на цвест.
 5. Поделете ја ширината на грбот на половина и повлечете права линија надолу до нивото на колкот. Измерете пикадо на струкот од секоја страна. Од линијата на шахтата по должината на линијата на стрелата, измерете 3-4 см, а од линијата на бутот, повлечете се 2 см. Поврзете ги ознаките што се појавија со цртање на стрелата на грбот.
 6. Изградете го предниот дел од фустанот. Од дното на бистата на бистата, поведете права линија до линијата на колкот. На ниво на половината од секоја страна, оставете ја мерката на предната стрела. Одозгора по нацртаната линија, повлечете се 5-6 см. Поврзете ги точките, формирајќи стрела.

Основата на моделот на фустан е целосно подготвена! Сега можете да продолжите до најпријатно, до сечење и шиење на самиот производ.

основа 21

Шара на ракав за фустан

Некои модели на фустани бараат ракав. Со градење на моделот на ракав еднаш, можете да моделирате различни стилови, вклучувајќи го и популарниот ракав за фенерче.

За да креирате цртеж ќе ви требаат:

 • должина на грбот;
 • должина на рамо;
 • 1/2 обем на вратот;
 • 1/2 обем на градите;
 • 1/2 обем над градите;
 • 1/2 обем на бутот;
 • должината на ракавот;
 • 1/2 обем на зглобот.

ракав1

 1. Нацртајте правоаголник ABCD. Линиите AB и DC се еднакви: 1/3 од полукругот долж градите + 1 cm x 2. Линиите AD и BC се еднакви на должината на идниот ракав.
 2. Од точката А, измерете ги 3/4 од висината на шахтата. Обележете со точка P и повлечете права линија до допирната страна на СРД, означувајќи со точка P1.
 3. Поделете ја АБ-линијата на четири еднакви делови и нацртајте сегменти од идентификуваните точки на страната ДЦ. Именувајте ги точките како што е прикажано на дијаграмот.
 4. Поврзете ја точката О со точка со P и P1. Ставете ја точката О3 на линијата на пресекот О1Н.
 5. На сегментот O1H, подигнете ја пресечната точка O3 1,5 см повисоко и означете ја како O5.
 6. Поделете го сегментот PO3 на половина и измерете го 0,5 см, означувајќи со точка 0,5.
 7. Поделете го сегментот O3O на половина и измерете 2 см, обележувајќи со точка 2.
 8. Поделете го OO4 сегментот на половина и оставете го настрана 1,5 см нагоре, означувајќи со точка 1.5.
 9. Поделете го О4П1 на половина и измерете 2 см надолу.
 10. Поврзете ги обележаните ознаки со закривена мазна линија, како што е прикажано на сликата.

Шемата на ракавот е подготвена. Ако сакате да го направите пократок, само поместете ја крајната линија до потребното растојание, како што е прикажано на дијаграмот.

За да го намалите ракавот, измерете половина од разликата помеѓу ширината на ракавот и зглобот од двете страни на дното на ракавот. И потоа повлечете линии од отворот на рацете до добиените точки, како што се гледа на дијаграмот.

ракав2

Образец на облекување: моделирање

Сега ветениот пример за симулација. Многу луѓе сметаат дека овој процес е тежок и е предмет исклучиво на професионалци, но тоа е далеку од случајот, и сега ќе го видите.

Ајде да разгледаме како е изграден образецот на фустан со врежани споеви "Принцеза", заснован на постојниот основни обрасци.

7761ad3ffc

 1. Пикадо мора да се префрлат: 3 см надесно од задната страна и 2 см лево на полицата.
 2. На двете половини, повлечете се 6 см по должината на шахтата.
 3. Поврзете ја точката 6 со врвовите на пикадо со мазна линија и повлечете линии од краевите на последниот до полите на фустанот.
 4. Од точката на бистата на бистата, исечете линија за да ја допрете закривената линија 6-2. По оваа линија, моделот ќе треба да се пресече за да се покрие големата стрела од бистата.
 5. Исечете ја шарата и потоа затворете ја големата стрела за биста. Како резултат на мала стрела мора да се затвори веќе при пренесување на деловите во ткаенината.

повторна грев1

Треба да ги исечете деловите според следниов принцип:

relyef2-346x1024

Со помош на таков фустан, визуелно можете да ја поправите фигурата, особено ако земете два материјали во контрастна боја. На пример, страните се сечат од црна ткаенина, а центарот на задниот и предниот дел од беж.

Како што можете да видите, моделирањето не е воопшто тешко, туку, напротив, прилично забавен креативен процес. Вклучете ја вашата фантазија на 100% и создадете уникатни, неповторливи ремек-дела!

Слични написи

Остави одговор