Дома Здравје Бременост „Интимна гимнастика“: Кегел вежби

Повеќето жени редовно вежбаат во теретана, вежбајќи ги мускулите за да изгледаат убаво. Но, почесто отколку не, забораваат вежби за зајакнување на мускулите на карличниот под. Сепак, токму овие вежби се многу важни, бидејќи таквата обука помага да се избегнат многу проблеми и значително да се подобри благосостојбата. Вежбите Кегел помагаат да ги одржувате мускулите на карлицата.

Како да направите Кегелови вежби

Вежбите на Кегел можат да се прават во која било околина. На пример, додека сте на работа, на улица или дома. Во исто време, никој од другите нема да забележи ништо. Од каде започнуваш Потребно е, пред сè, да се чувствуваат мускулите. Најлесен начин е да го направите ова при мокрење. Неопходно е периодично да се запре потокот, напрегајќи ги мускулите за ова. Не секој успева да го стори тоа прв пат, но со малку вежбање, секако ќе успее. Постојат неколку видови на Кегел вежби за кои ќе разговараме.

acab526b690cc084fa3fc63e3ab01eb0

Кегел вежби за жени дома

Да се ​​направи сет на вежби во какви било услови е прилично едноставно. Меѓу најчестите начини за обука на карличните мускули се следниве:

 1. За 10 минути потребно е да се напрегаат мускулите, а потоа да се релаксираат истовремено. Овој тренинг треба да се повторува 5 минути. Следно, треба да одите на ритмички контракции, времетраењето на напнатоста и одморот на кои веќе треба да бидат 5 секунди.
 2. Втората опција за многу жени е поврзана со подигнување на лифт. Треба постепено да се напрегате, а потоа да ги релаксирате мускулите.
 3. Третата опција е збир на вежби. Прво треба да ги затегнете мускулите на карлицата, сметајте до три, а потоа опуштете ги. Само 10 повторувања. Тогаш втората вежба е да ги затегнете мускулите што е можно побрзо и веднаш да ги опуштите. Исто така, треба да направите 10 повторувања. После тоа, треба да притиснете 10 пати.

Без оглед на тоа која опција е избрана, комплексот треба да се повторува 5 пати на ден. Во текот на секоја наредна недела, потребно е да се зголеми бројот на повторувања на секоја вежба за 5 пати. Во финалната верзија, комплексот треба да се состои од 30 повторувања на секоја вежба.

Кегел вежби за време на бременоста

За време на бременоста, многу е важно да се вклучите во зајакнување на мускулите, што значително влијае на општата состојба на жената. Горенаведените вежби се идеални за ова. За време на породувањето, овие вештини помагаат да се "блокираат" оние мускули кои се мешаат во туркање на бебето надвор, да се релаксираат и да се напрегаат на време.

02718362879e2b5da0668d3122cef551

Имајќи предвид дека физиолошки карличните мускули се малку ослабени за време на бременоста, Кегеловите вежби помагаат да се одржат во добра форма. Ова е особено забележливо во последните месеци од бременоста, кога товарот на матката е доста голем. Исто така, обуката во постпарталниот период има позитивен ефект, бидејќи раните заздравуваат побрзо, а мускулите стануваат во форма многу порано.

Пред да направите кој било од комплексите за вежбање Кегел за време на бременоста, потребно е да се консултирате со гинеколог, бидејќи само тој може да знае за сите индивидуални карактеристики на текот на бременоста.

Кегелови вежби за уринарна инконтиненција

За инконтиненција на урина, Кегеловите вежби се најлесниот, најевтиниот и најефикасниот начин за да се поправи проблемот.

a3fd6645c8898f448cd566d795128da1

За да можат часовите да дадат позитивен резултат, треба да се придржувате до неколку правила:

 • Треба да започнете да тренирате постепено. Откако мускулите ќе се навикнат и почнат да „се покоруваат“, може малку да го комплицирате комплексот, да го зголемите бројот на повторувања.
 • Систематизацијата на приодите е исто така важна. Вежбите мора да се прават за возврат, во зависност од видот на стресот. На пример, прво направете неколку повторувања, кои се насочени кон напнатост во мускулите, потоа нивна контракција, а потоа само туркање надвор.
 • Откако е постигната целта од 150 повторувања на ден, нема потреба да се зголемува нивниот број, бидејќи ова е сосема доволно за да се одржи тонот на мускулите на карлицата.

Вежби Кегел - прегледи

Во моментов нема алтернатива за вежбите на Кегел. Повратните информации за резултатите по обуката се исклучително позитивни. Меѓу предностите на овој комплекс, повеќето жени го разликуваат следново:

 1. Нема потреба да трошите пари на обука.
 2. Вежбите можат да се изведуваат дискретно во сите услови.
 3. За време на вежбање, сензациите за време на сексот значително се подобруваат (не само кај жени, туку и кај мажи).
 4. Третман и спречување на уринарна инконтиненција.
 5. Ткивата истегнати по породувањето побрзо се обновуваат.
 6. Олеснување на болни сензации за време на породувањето, бидејќи жената учи да ги контролира мускулите, релаксирајќи ги и напрегајќи ги на време.
 7. Според гинеколозите, развојот на воспалителни процеси кај жени кои прават Кегелови вежби е многу помал отколку кај оние кои не ја практикуваат оваа техника за одржување на мускулниот тонус.

Вежби Кегел за жени - видео

Постојат многу видеа на Интернет, кои детално опишуваат и покажуваат како правилно да се прават вежби на Кегел. Пред да започнете со обука, ако имате проблеми со здравјето на жените, императив е да се консултирате со вашиот лекар.

Исто така, вреди да се запамети дека не треба да се напрегате премногу. На овие тренинзи редовноста и ритамот се поважни.

Слични написи

Остави одговор