Дома Јас самиот Како да се шие наједноставното здолниште

Не треба да потрошите многу пари за да изгледате модерно и стилски. Неколку наједноставни само-направени здолништа значително ќе ја диверзифицираат вашата гардероба. Малку фантазија при избор на ткаенина, неколку часа време и можете да покажете модерна нова работа.

Како да шиете едноставно здолниште:чекор по чекор опис

Едно цвест здолниште

Прво треба да го дознаете изборот на ткаенина. Земајќи го предвид едноставниот пресек на здолништето, обрнете внимание на материјалот со оригинална текстура или боја. Но, ако немате доволно искуство во шиење, изберете оној што не се протега премногу, се урива и се лизга при сечење и обработка. Можеш да користиш образец на основата на здолништето.

 • Ние правиме мерења. Бидејќи нашите здолништа ќе бидат наједноставни, сè што треба да направите е да ги измерите половината и должината. При мерење на обемот, важно е да не се затегне струкот, но исто така и да не се дозволи мерење на лентата да попушта. Должината на здолништето се мери вертикално по должината на страната од половината до посакуваната должина.
 • Ние го отсекуваме здолништето. Обичните здолништа немаат стрела, така што моделот може да се направи директно на ткаенината. За да го направите ова, преклопете го со предната страна навнатре и користете парче сапун или кројачка креда за да нацртате линии. За да исечете здолниште со еден спој, земете квадратно намалување 140 х 140 см или 150 х 150. Преклопете ја ткаенината на половина, така што ќе добиете триаголник. Врвот на горниот акутен агол ќе биде точката О. Обележете ја линијата на струкот. Должината на сегментот до линијата на половината OT е еднаква на полу-обемот на половината St x 1.4. Сега, користејќи мерна лента како компас, цртаме круг со центар во точката О и радиус на ОТ. Следно, ја мериме должината на здолништето од струкот - сегментот TH и го нацртуваме вториот круг. Ние правиме додатоци за шевовите долж линијата на половината и дното на здолништето 1-1,5 см. Моделот е подготвен.
 • Исечете го нашето идно здолниште.
 • Зашијте го цвест, оставајќи простор за патентот. Цвест на такво здолниште тече на средина на задниот дел.
 • Ако сакате, можете да шиете на ременот.
 • Шиење во заклучување на патент.

Здолништето е подготвено!

Како да шиеме едноставенздолниште на еластична

полу-сончево здолниште

Наједноставното здолниште со еластична лента е половина сонце. Правилата за конструирање на образец за него се многу слични на претходниот модел. Но, бидејќи наместо патент ќе имаме еластична лента, половината ќе мора да се зголеми, во спротивно здолништето нема да може да се облече.

За обрасципреклопете ја ткаенината на половина по должината, со десната страна навнатре. Преклопот ќе биде на врвот. Горниот десен агол е точката О. Од него цртаме два круга. Првиот, со радиус на ОТ, е линијата на половината. ОТ = Половина / 3.14. Важно! Во оваа пресметка, половината треба да се зголеми барем до волуменот на колковите, а ако сакате меко здолниште, можете да го удвоите.

Следно, измерете ја должината на производот од струкот. Ние правиме додатоци за рабовите по должината на струкот и дното.

Ние шиеме како претходниот модел. Вметнете еластична лента во ременот.

Како да шиеме едноставно здолниште за девојче

здолниште за бебиња

Зашијте нова работа за мала модавоопшто не е тешко. Сè што ви треба е мало парче ткаенина што изгледа исто од предната и од погрешната страна, и малку време.

 • Исечете правоаголник, чија ширина е двојно поголема од половината или колковите (што е поголема) + 2 см, должината е двојно поголема од должината на здолништето + 3 см.
 • Зашиваме правоаголник во цевка долж долгата страна со предната страна навнатре.
 • Ние го претвориме, го свиткаме скоро на половина, така што дел од цевката е внатре. Надворешното здолниште треба да биде малку подолго од внатрешното.
 • Ние се повлекуваме од преклопот 3 сантиметри под ременот и шиеме круг, повлекувајќи се назад еден сантиметар од цвест. Ја завршуваме линијата еден сантиметар пред цвест - овој јаз е потребен за да се вметне еластична лента во ременот.
 • Вметнете ја гумената лента.
 • Ние ги обработуваме шевовите и дното на здолништето.

Нова облека за малку мода е подготвена!

Слични написи

Остави одговор