Дома Совети Како да се наслика здолниште

Боењето на ткаенините е прилично актуелно прашање на нашето време. За време на миењето, поради употребата на голема количина прав и плакнења со хемиски компоненти, ткаенината почнува да бледне и да ја губи својата боја и убавина. Постојаната изложеност на сончева светлина влијае на губење на бојата.

Најлесен начин е да ги однесете предметите на фен за чистење. Но, ова обично се преведува во многу „кружна“ количина. Треба да знаете дека можете сами да ја обоите ткаенината.

Како да се наслика здолниште дома

Пред да започнете со сликање, треба да ги земете предвид таквите фактори.

 • Структура на ткаенината. Одлично е ако ткаенината е природна, затоа што тогаш нема да треба да се грижите за фактот дека бојата нема да се земе. Синтетички ткаенини може да не се обоени.
 • Искуството покажа дека е најдобро да се купи боја која е потемна од оригиналната боја на ткаенината.
 • Пред да ги обоите работите, тие треба да се мијат.
 • Целиот процес се прави само со ракавици.
 • Секогаш следете ги упатствата на етикетата.

д

Значи, постојат 2 начини да се насликаат нештата: во слив и машина за перење (ова е најпопуларниот начин).

 1. За почеток, бојата мора да се разреди и да се истури во барабанот на машината за перење.
 2. Потребно е да се избере соодветен режим на температура, само без натопување.
 3. Откако работите ќе се обојат, треба да се исплакнат во раствор на оцет.
 4. Празната машина мора да се исплакне.
 5. По оваа постапка, не треба да миете бели работи во машината некое време.

67

Како да се наслика здолништето црно

 1. Треба да купите црна боја.
 2. Да обои здолниште, ќе ви требаат околу 300 гр боја.
 3. Здолништето треба да се измие (но не користете средство за плакнење).
 4. Здолништето е свртено однадвор и се става во барабанот на машината за перење. Бојата се дистрибуира преку површината на здолништето и започнува миењето.
 5. По целата постапка, здолништето мора да се исуши. И потоа измијте го повторно на максимална температура што одговара на ткаенината на здолништето.

x

Како да се исуши суво здолниште

Не сите хемиско чистење обезбедуваат таква услуга, но оние кои се подготвени да насликаат работи треба да бидат одговорни за квалитетот на извршената работа. Прво, наведете какви бои ќе се користат за боење (обично, ова е прилично скапа и добра боја). Хемиско чистење треба да осигура дека бојата се лепи на ткаенината и штити од последователно миење.

Пред постапката, облеката мора да помине низ чекор за перење и обработка, така што бојата ќе се лепи на ткаенината.

09

Како да се наслика здолништето црвено

Принципот на боење е ист како и во вториот дел. Црвената боја бара прецизно внимание.

 • Црвената боја се разредува во емајлиран сад со исклучително мека вода.
 • Решението мора да се филтрира преку крпа, така што бојата ќе лежи на ткаенината многу подобро.
 • Ако има брошеви или други предмети на здолништето, тие мора да се отстранат!
 • Измијте го здолништето и отстранете ги сите дамки.
 • Бидете сигурни дека нема избледени точки на здолништето, во спротивно бојата ќе лежи нерамномерно, а работата едноставно ќе се влоши.
 • По боење во машина за пишување, здолништето мора да се исуши, а потоа повторно да се измие.

3

 

Како да се обои ткаенината: видео

Слични написи
0 412

Остави одговор