Дома Семејство и дом Деца Кога детето не сака да се облече

Многу млади мајки трошат многу напор и енергија со цел да го облечат бебето. Каприците, солзите, бурите го прават процесот на облекување на бебето многу тежок и иритирачки за обете. Неподготвеноста за облекување предизвикува нервоза кај мајките и татковците, што во процесот резултира во форма на извици кон детето, закани, а понекогаш и понижување на детето. Да видиме зошто децата не сакаат да се облекуваат толку многу.

Зошто детето не сака да носи облека

Процесот на облекување не е многу популарен кај малите деца. Прво, кога родителите ќе почнат да го облекуваат детето, тие го одвлекуваат од важните активности со кои се занимавал. На детето му треба време да премине од една во друга активност, па затоа тој почнува да плаче и да фрла лутина, бидејќи не сака да го прави ова.

Второ, работите многу често го попречуваат движењето на трошките, и тој почнува да плаче, бидејќи му недостасува слобода, се чувствува неприродно. За него е многу поудобно да биде гол или со минимум облека. Ова е особено точно за деца под 2 години.

20130428517d3e3873201

Детето не сака да се облекува самостојно

Така се случува децата по две години сè уште да бидат категорично против облекувањето самостојно. Една од причините може да биде тоа што детето едноставно не знае како сам да облече хулахопки или џемпери. Ако мама постојано го правеше тоа наместо него, тогаш кога бебето е принудено да се облекува самостојно, ова предизвикува многу протести, бидејќи претходно не го сторил ова, ова е сосема нова активност што генерира страв кај него.

Друга причина за нагло одбивање да се облекуваат сами може да биде неподготвеноста да се оди некаде: во градинка, во болница, на прошетка или посета. Така, бебето протестира. Ова може да се должи, на пример, да се плаши дека ќе биде вакциниран или некој го навредил. Потребно е да се открие зошто детето нагло одбива да се облекува. Зборувај со него и објасни сè.

убаво бебе кое се обидува да се облече

Совет до родителите за тоа како да облечете дете

За да облечете дете без хистерии, треба да развиете своја стратегија, но треба да запомните дека треба да има поинаква стратегија за деца од различни возрасни групи.

Ако детето е под 2 години

Постојат два начина лесно да го облечете вашето бебе. Првиот е овој болен процес да се претвори во разигран. Кога ќе се обидете да ги облечете овие панталони кои се непријатни за дете, можете да раскажете бајка или интересна приказна што ќе го заинтригира и интересира бебето.

Вториот начин е самата игра. На пример, кога мало дете тврдоглаво протестира против џемпер или tелка, започнете да играте примитивни, но забавни, peиркаа-бу-игри со него. Главната работа е да не бидете нервозни сами и да се контролирате.

Ако детето е над 2 години

Тука треба да дејствувате со повеќе методи за пресметување. За почеток, само треба да го убедите детето дека има камп за обука. Ставете ја торбата пред него и започнете да собирате работи, демонстративно, за вашето бебе да може да види сè. Така, тој ќе има време да се прилагоди на фактот дека треба да се облече.

Можете исто така да побарате од детето да учествува директно во процесот на избор на облека. Дозволете му на детето да избере што ќе облече.

Изберете ја вашата стратегија и детето ќе биде среќно да носи и непријатни хулахопки и несакана tелка!

 

Слични написи
0 412

Остави одговор